Josep Busquets i Odena ( Fontscaldes 1914- Barcelona 1998)

Als 5 anys es trasllada a Valls amb els seus pares, on ja als sis anys comença a fer “ninots” amb el fang que agafa al carrer quan plou.
Pica tota pedra que troba i en busca formes sense haver-se iniciat encara en els secrets de l’ofici d’escultor.

Als 18 anys rep classes de dibuix a l’Escola de Treball de Valls on s’inicia en el dibuix, pintura i modelatge.

Als 20 anys, no tenint prou amb les classes a Valls, fa el recorregut diari en bicicleta de Valls a Tarragona per assistir als cursos de l’Escola Taller d’Art de Tarragona, una de les més importants del moment, on comparteix classes amb el pintor Mallol, els escultors Rebull i Martorell, el gravador Ricart , l’historiador Rafel Benet i el crític Capdevila.

L’any 1937 la guerra el mobilitza i abandona l’escola, destruida durant la mateixa.
A la fi de la guerra es posa a la feina i torna a Valls, on rep el seu primer encàrreg, un Sant Francesc.

L’any 1940 mostra per primera vegada la seva obra en públic, aquells anys té una abundant producció d’escultura religiosa , obra feta generalment per encàrreg.

L’any 1942 posseidor de l’ofici i amb el neguit creador es trasllada a Barcelona on practica a l’estudi de l’escultor Martí Llauradó.

L’any 1943 es casa amb Rosa i s’instal.len en una torre del barri de Gràcia.
Aquí neix la seva filla Montserrat , hi viuen durant 22 anys.
Fa la primera exposició individual a la Sala Campaña de Barcelona.

L’any 1945 exposa a la Galeria Syra i durant aquests anys exposa en diverses Galeries de Barcelona, Madrid, Bilbao i Tarragona.

L’any 1972 exposa a la Sala Parés amb èxit rotund , on no deixarà d’exposar-hi temporalment fins que acaba la seva etapa artística.

El seu lligam amb la ciutat de Valls ha estat viu intens i constant al llarg de la seva vida.
Tot i viure a Barcelona per les circumstàncies del seu quefer, capital indiscutible cultural i lloc on produir i existir com a artista, Valls és el seu refugi actiu on projectar la seva obra, hi passa llargues temporades tots els estius.
Valls li ha confiat les seves obres més representatives i homenatjat diverses vegades,reconegut amb tota justícia com l’escultor de Valls.

Entre les seves obres més importants figura la restauració del retaule de l’altar major de l’església de Sant Joan de Valls, al 1954, hi figuren 197 figures de pedra i alabastre.L’artista hi treballa durant vuit anys.

També destaca el monument als Xiquets de Valls, l’any 1969, amb una piràmide de pedra de 14 metres d’alçada amb 62 figures esculpides.

La vila de Valls és una exposició permanent de l’obra del seu escultor, on es poden trobar més obres a l’Ajuntament, l’hospital, Centre de Lectura entre altres..

Guardonat diversos cops amb la medalla “Julio Antonio” de la Diputació de Tarragona o el Fènix d’Or de l’Ajuntament de Valls.

Treballa amb fusta, bronze, marbre, terracota i pedra , mestre en la talla directa.
Crea formes pures, treball directe amb la matèria amb jocs de volums.
El tema principal de l’obra de l’escultor és sens dubte el nu femení.