Josep Busquets sempre va mantenir una estreta relació amb la Ciutat de Valls, des dels seus inicis com a escultor i artista. És per aquesta vinculació, que se l’anomena l’escultor de Valls. Relació originada per naixença i formació.

Ha estat també el lloc preferent en els sentiments i les accions de l’ escultor al llarg de la seva vida. Valls es converteix en refugi actiu on projectar i produir la seva obra. Des d’un primer moment la Ciutat li va encarregar l’obra més important de la post-guerra: la reconstrucció del retaule de l’ altar major de l’ Església de Sant Joan. Des d’aleshores, la ciutat s’enriqueix de la seva obra. És un clar exemple d’això, el monolit dels Xiquets de Valls, el més representatiu i obra monumental, l’ escultura a Narcís Oller i un llarg etcètera.

Dos dels trets que més defineixen a Busquets són la tertúlia amb els amics artistes i la seva relació amb Valls amb la penya de l’ Olla. També té una estreta relació amb Joan Sanromà i Joan Serafini que el van ajudar al Retaule de Sant Joan.

Aquesta vinculació també marca part de la seva obra on hi ha una vasta  i sòl.lida producció pensada per a Valls  marcada pel tarannà singular de les tradicions vallenques. La Ciutat de Valls és una permanent exposició de l’obra de l’escultor.

Forma part del grup d’artistes de Valls, amb qui exposa diverses vegades a Tarragona. Aquests amics i artistes vallencs com a membres de la Penya de l’ Olla han estat dinamitzadors de la vida artística i festiva de la ciutat.